Placki ziemniaczane z sałatką śledziową

Podobnie skomponowane danie dość często gościło na stole w moim rodzinnym domu. Mama przygotowywała je przeważnie w dni, kiedy obowiązywał post. Namawiam do wypróbowania przepisu. Połączenie produktów może nie jest oczywiste, ale warto spróbować.

Składniki:

Placki:

  • 500 g ziemniaków
  • cebula (niekoniecznie)
  • 1-2 jajka
  • 2 łyżki mąki lub kaszki manny
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku

Sałatka:

  • cebula
  • 2-4 filety śledziowe
  • 2 jabłka (niekonieczne)
  • 3-4 łyżki gęstego jogurtu
  • 1-2 łyżki dobrej śmietany
  • zielona pietruszka do posypania

Przygotowanie:

Sałatka:

Cebulę pokroić w piórka lub w kostkę, lekko posolić, aby puściła sok, ale jeśli lubimy jędrną cebulę, nie solimy jej. Filety śledziowe, jeśli trzeba, wymoczyć w mleku lub wodzie do pożądanej słoności. Opłukać i osuszyć, podzielić na małe dzwonka (ok. 1 cm). Wszystko włożyć do miski, można oprószyć startą skórką z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Odstawić, aby w sałatce połączyły się smaki.

Placki:

Ziemniaki i – jeśli dodajemy – cebulę, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odstawić na kilka minut. Odcedzić powstałą wodę, nie usuwając przy tym skrobi.
Starte ziemniaki połączyć z jajkami, mąką lub kaszką oraz doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Smażyć niewielkie placki, na rozgrzanym oleju lub piec w piekarniku, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200 st. C około 20 minut.

Placki można ułożyć na talerzu, po środku kleks z wymieszanej śmietany z jogurtem, a na to sałatkę śledziową. Można zarówno jogurt, jak i śledzie, ułożyć osobno obok placków. Całość posypać zieloną pietruszką. Podawać na gorących plackach.

„Extra Brodnica”