Czytaj nas każdego dnia!

Aromatyczne i smakowite grzyby – w jakich daniach je wykorzystać?

Aromatyczne i smakowite grzyby – w jakich daniach je wykorzystać?

Grzyby można przygotowywać na wiele różnych sposobów, wykorzystując je zarówno w daniach mięsnych, jak i wegetariańskich. Idealnie nadają się na śniadanie, pożywny obiad czy sycącą kolację. Sprawdź, jak wykorzystać grzyby i zaskoczyć bliskich oryginalnymi i smakowitymi daniami!

Omlet ze szpinakiem, kurkami i startym żółtym serem

Omlet to bardzo uniwersalne danie, które można przygotowywać zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Doskonałym pomysłem jest dodanie smażonych kurek z cebulką, świeżego szpinaku i żółtego sera. Kurki same w sobie nie mają wyrazistego smaku, dlatego warto je doprawić aromatycznymi przyprawami, aby przeszły smakiem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć w tym celu po gotowe przyprawy, w szczególności sprawdzi się Przyprawa w płynie MAGGI, którą wystarczy dodać do kurek i cebulki podczas smażenia. Na koniec należy wlać tradycyjne ciasto na omlet i… pyszne śniadanie gotowe!

Spaghetti z krewetkami i kurkami

Spaghetti najczęściej przygotowujemy po bolońsku, jednak tym razem warto nieco poeksperymentować i zaserwować bliskim nową wersję tego dania. Kurki doskonale komponują się z krewetkami, sosem i aromatycznymi przyprawami. Sprawdzą się między innymi tymianek, pietruszka i czosnek – danie przejdzie ich aromatem, tworząc zupełnie nową kompozycje smaków. Dania z kurkami dają szerokie pole do kulinarnych popisów!

Zupa z cukinii z chrupiącymi kurkami

A może oryginalna zupa z cukinii z dodatkiem grzybów? To prawdziwa gratka dla miłośników rozgrzewających zup i aromatycznych grzybów. Dania z kurkami mogą zostać hitem na wszelkich uroczystościach lub podczas rodzinnych obiadów. Wystarczy tylko kilka składników, aby stworzyć szybkie i smakowite danie, które dodatkowo będzie doskonale prezentować się na stole. Podsmażone wcześniej cukinię i cebulę, można ugotować w bulionie, a następnie zmiksować na gładki krem razem ze śmietanką. Zupę podajemy z usmażonymi na półtwardo grzybami oraz grzankami z żółtym serem.

Leczo z boczniakami i cukinią

Potrawy z boczniaka można jeść na niezliczoną liczbę sposobów. Grzyby te doskonale komponują się z cukinią, cebulą, papryką, pomidorami i kiełbasą. Leczo to danie jednogarnkowe, które nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych. Podawane z chrupiącymi grzankami stanie się jeszcze bardziej sycące. Idealnie nadaje się na obiad, kolację, jak i imprezy – leczo z boczniakami i cukinią może stać się popisowym daniem na wszelkiego rodzaju uroczystościach!

Flaczki z suszonych grzybów i boczniaków

A teraz czas na wegetariańską wersję flaczków! Boczniaki to bardzo uniwersalne grzyby, które przechodzą smakiem i aromatem przypraw, z którymi są serwowane. Do tej potrawy z boczniaka warto dodać również inne, tym razem suszone grzyby, a także seler naciowy, kapustę włoską oraz wyraziste w smaku dodatki, takie jak cebula i czosnek. Jednogarnkowe potrawy z boczniaka są bardzo proste w przygotowaniu – wystarczy tylko podsmażyć składniki i poddusić w aromatycznym bulionie. Nie trzeba gotować rosołu przez kilka godzin – w tym przypadku sprawdzi np. się Bulion warzywny WINIARY, który nada flaczkom niepowtarzalnego, wyrazistego smaku.

Grzyby są znane i cenione w naszej kuchni od lat. Ich ogromny kulinarny potencjał sprawia, że chętnie sięgamy po nie o każdej porze roku – czy to w postaci świeżej, czy suszonej lub marynowanej. Ogromne bogactwo możliwości sprawia, że bez trudu zrealizujemy z ich udziałem apetyczne przepisy!

Artykuł sponsorowany

O nas

Polteczki, nowinki oraz garść przydatnej wiedzy. To wszystko znajdziesz na naszym portalu, do którego lektury serdecznie zapraszamy!