Kaszka manna na gęsto

Dawniej domowy obiad koniecznie musiał być zwieńczony deserem. Dziś jeszcze w dalszym ciągu w wielu domach bez słodkiej „kropki nad i” obiad nie zalicza się do udanych. Moja dzisiejsza propozycja może być także daniem na lekką, słodką kolację lub na podwieczorek.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok owocowy do polania
  • szczypta szafranu

Karmelizowane jabłka:

  • 2-3 jabłka
  • spora łyżeczka dobrego masła
  • łyżka cukru do karmelizowania jabłek
  • 30 ml domowej nalewki, brandy lub koniaku
  • sok z ½ pomarańczy lub jabłkowy
  • domowa skórka pomarańczowa – opcjonalnie

Przygotowanie:

Mleko 1 i 1/2 szklanki zagotować z cukrem i szafranem w garnku. Kaszkę dokładnie rozprowadzić w 1/2 szklanki pozostałego mleka. Mleko zdjąć z ognia wlać kaszkę i energicznie wymieszać łyżką lub trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Zagotować przez chwilę. Odstawiać na 1 minutę. Wlać do miseczek uprzednio przepłukanych zimną wodą.

Jabłka myjemy, skórki nie musimy obierać (chyba, że jest wyjątkowo twarda), kroimy na plastry ok.7 mm. Wykrawamy gniazda nasienne. Na rozgrzaną patelnię wkładamy masło i roztapiamy, bez smażenia. Następnie wlewamy sok i wysypujemy cukier. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Na patelni układamy plastry jabłek i smażymy w lekkim karmelu przez kilka minut. Następnie obracamy na drugą stronę i jeszcze przez moment podgrzewamy. Dodajemy skórkę z pomarańczy. Opcjonalnie dolewamy nalewkę lub brandy i podpalamy opary, czyli flambirujemy. Ostrożnie, bo płomień może być wysoki.
Plastry karmelizowanych jabłek ułożyć na kaszce i polać powstałym karmelem, lub uzupełnić sokiem.

Moja rada: dla podniesienia walorów odżywczych i wzmocnienia koloru do kaszki można dodać żółtko i przed wlaniem do gotowanego mleka dokładnie wymieszać.

„Extra Brodnica”