Zupa z tofu

Czasami mamy chęć na trochę Azji na talerzu, zwłaszcza po zimowym rozmiłowaniu do kalorycznych dań naszej kuchni. Dziś proponuję zupę z tofu.

Tofu to produkt składający się głównie z białek zawartych w ziarnach soi. Pochodzi z Chin. Przez lekarzy stosowany jest w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, zwłaszcza chorób cywilizacyjnych, m.in. nadciśnienie tętnicze, arterioskleroza, podwyższony poziom cholesterolu i niektóre choroby serca, np. choroba wieńcowa serca. Tofu podobnie jak inne produkty roślinne nie zawiera cholesterolu, jest także wspaniałym źródłem wapnia. Składniki tofu wspomagają ochronę zagrożonych ciążą i karmieniem zęby kobiety. Dzięki dużej zawartości białka i lecytyny, ważnych substancji odżywczych dla mózgu, poprawia jego pracę, zwiększając aktywność, a także korzystnie oddziałuje na nasz system nerwowy dzięki znacznej zawartości magnezu i witamin z grupy B. To przede wszystkim dla wartości zdrowotnych tofu, a nie tylko ze względu na modę, warto na stałe włączyć tofu do naszego menu. W kuchni dalekiego wschodu jest jednym z podstawowych składników zup, potraw duszonych oraz dań z patelni.

Składniki:

  •  litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 15 dag tofu
  • 3 duże liście kapusty pekińskiej
  • szklanka małych różyczek brokuła
  • szklanka zielonego groszku
  • 6 suszonych grzybów mun
  • pół czerwonej papryki pociętej w paski
  • łyżeczka sosu rybnego
  • łyżka sosu sojowego
  • 1/3 łyżeczki chilli w płatkach

Przygotowanie:

Kapustę umyć i poszatkować. Bulion zagotować. Wrzucić groszek oraz paprykę i na koniec różyczki brokuła. Gotować 5 minut. Dodać kapustę oraz tofu pokrojone w kostkę o boku ok. 2 cm. Gotować jeszcze 5 minut. Doprawić sosami i chilli. Zagotować. Przykryć garnek pokrywką i odstawić na 5-10 minut, aby tofu wchłonęło smaki. Jeśli trzeba podgrzać i podawać gorące.

„Extra Brodnica”