Paszteciki krucho drożdżowe z pieczarkami

????????

Wiem, wiem – można kupić gotowe. Ale te zrobione w domu będą smaczniejsze i z pewnością świeższe i bez chemii. Zachęcam do samodzielnego ich przygotowania. Jeśli wcześniej przygotujemy wszystkie składniki ich zrobienie nie będzie czasochłonne.

Składniki na Farsz:

  • ok. 60 dag świeżych białych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka śmietany
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • masło klarowane lub olej do smażenia

Ciasto:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • ok.1/2 kg do 65 dag mąki pszenne
  • szczypta soli (ok. ½ łyżeczki)
  • 25 dag zimnego masła
  • 2-3 łyżki gęstej dobrej śmietany
  • 3 jajka
  • białko do posmarowania pasztecików

Sposób wykonania:

Pieczarki pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce na plastry. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną cebulę. Dodać pieczarki i smażyć tak długo aż odparuje cała woda z pieczarek. Doprawić solą i pieprzem. W miseczce wymieszać śmietanę i bułkę tartą. Wlać do pieczarek i smażyć jeszcze krótką chwilę, żeby farsz zgęstniał. Odstawić.

Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić, żeby zrobiły się płynne.

Przesianą mąkę wymieszać z solą. Dodać zimne masło i dokładnie rozetrzeć palcami tak, żeby nie było dużych grudek. Wlać śmietanę, drożdże, jajka i zagnieść gładkie ciasto.

Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na prostokąt (ok. 53 x 45 cm) i pokroić na 4 pasy. Na każdy pas nałożyć farsz i zawinąć w ciasny rulon. Ułożyć łączeniem do dołu i lekko spłaszczyć. Posmarować roztrzepanym białkiem.
Tępą stroną noża zrobić kratkę na powierzchni rulonów (nóż obtoczyć w mące, żeby się nie lepił do ciasta). Następnie ostrą stroną noża pokroić na ukośne paszteciki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C, do czasu aż będą rumiane (15-30 minut).

Moja rada: dla lepszego smaku można do smażenia pieczarek dodać namoczone wcześniej w małej ilości wody (wodę też wlać) i pokrojone drobno 2-3 suszone grzyby.

„Extra Brodnica”