Naleśniki na serwatce ze szpinakiem

Składniki

Ciasto:

  • 4-jajka
  • 1,5 – 2 szklanek mąki
  • 2 szklanki serwatki
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła

Nadzienie:

  • 40 dag świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 2-3 ząbki – czosnku
  • ok. 20 dag sera halami, lub feta
  • ok. 5 dag wędzonego boczku
  • 2 białka – niekoniecznie
  • sól
  • pieprz

Sos jogurtowy:

  • 5-7 suszonych pomidorów z oliwy z przyprawami
  • ok. szklanki gęstego jogurtu
  • łyżka posiekanych ziół – tymianek, bazylia, szczypiorek, lub inne – opcjonalnie

Przygotowanie:

Jajka wybić do miski, dodać sól, roztrzepać. Dosypać mąkę i połączyć łyżką składniki. Wlać serwatkę. Ubić trzepaczką elektryczną, lub ręczną. Gdy ciasto jest gładkie, ale np. za gęste dolać płyn (serwatka, woda gazowana, lub mleko). Jeśli ciasto jest zbyt lejące dodać mąkę. . Ponownie połączyć składniki, aby otrzymać ciasto o gładkiej lejącej konsystencji. Ciasto odstawić na 20-30 minut, aby odpoczęło (naleśniki zrobią się bardziej plastyczne i nie będą się rwać). Usmażyć cienkie placki.

Zrobić farsz.
Boczek lekko podsmażyć na patelni i dodać posiekany czosnek. Gdy lekko się podsmaży (ostrożnie, bo przypalony czosnek jest bardzo gorzki), włożyć rozmrożony, lub świeży szpinak i mieszając poddusić, odparowując nadmiar wody. Dodać pokruszony ser i doprawić solą i pieprzem. Ja dodałam do farszu porządnie roztrzepane białka, aby farsz lepiej się związał, gdyż ser halumi jest dość zwarty i słabo się topi. Naleśniki posmarować farszem i zrolować.

Tuż przed podaniem na rozgrzanej z odrobiną klarowanego masła podgrzać naleśniki.
Podawać z sosem przygotowanym z drobno posiekanych pomidorów w zalewie i wymieszanych z jogurtem oraz z ziołami.

„Extra Brodnica”