Czytaj nas każdego dnia!

Mezze - imprezowe przekąski łatwe w przygotowaniu

Mezze - imprezowe przekąski łatwe w przygotowaniu

Trudno wyobrazić sobie imprezę bez przekąsek. Na jakie przysmaki warto postawić? Na takie, które będą wspaniale smakowały, choć ich przygotowanie nie zajmie nam zbyt wiele czasu.

Mezze, czyli…

Mezze to nic innego, jak drobne przekąski, które serwowane są przed większym posiłkiem. Stały się one obowiązkowym punktem wielu biesiad i przyjęć, coraz częściej pojawiają się one również w restauracjach wyspecjalizowanych w kuchni tureckiej. Sphinx od lat znany jest z szerokiego asortymentu takich właśnie niewielkich przysmaków, które – podane przed właściwym jedzeniem – mają wprawić gości w dobry nastrój. Co najlepiej sprawdza się w roli takiej przekąski? Wielkim uznaniem cieszą się tu wszelkiego rodzaju warzywa marynowane oraz pasty z bakłażana lub sezamu. Które z nich warto podać w swym domu na imprezie?

Sałatka pasterska

Çoban Salatası, czyli sałatka pasterska, to popularna przystawka, którą każdy z nas przygotuje bez większych problemów. By ją przygotować, wystarczy pokroić w kostkę dwa ogórki i dwa pomidory, dodać do nich pokrojone papryki: czerwona i zieloną oraz jajko, podzielone na ósemki. Oliwki, pietruszka, ocet winny oraz półmiękki ser owczy – oto kolejne dodatki, dzięki którym to proste danie nabierze wyjątkowego charakteru.

Dolmades

Dolmades to kolejna ciekawa przystawka, którą można przygotować szybko i bezproblemowo. Za tą nazwą kryje się ryż z dodatkami, który podawany jest w liściach winogron. By przygotować kilka porcji takiego przysmaku, wystarczy ugotować 400 g ryżu, wymieszać go z trzema drobno posiekanymi cebulami, koprem, miętą oraz z sokiem z cytryny. Taki farsz należy ułożyć na liściach winogron. By stały się one podatne na formowanie, wystarczy na 15 minut zanurzyć je w gorącej wodzie. Gotowe danie, przypominające nieco nasze gołąbki, stanie się bez wątpienia wspaniałą ozdobą każdego i imprezowym hitem, po który nasi goście będą sięgać bardzo chętnie.

Saganaki

W tej przystawce główną rolę odgrywa pieczony ser, któremu towarzyszą warzywa (zazwyczaj pomidory) oraz świeże zioła. Najprostszy przepis na taką zapiekankę składa się z fety pokrojonej w kostkę, pomidorów, czerwonej papryki, oliwek, czosnku oraz przypraw: papryki, bazylii i oregano. Pokrojone i wymieszane ze sobą składniki wystarczy wstawić do rozgrzanego do 240 stopni piekarnika, by po kwadransie otrzymać kilka porcji wyśmienitej przystawki.

Tzatziki

Najsłynniejszy sos świata, tzatziki, zachwycanie tylko miłośników greckiej kuchni. Ta przystawka często pojawia się na naszych stołach, a że jej przygotowanie jest bardzo proste, grono jej sympatyków konsekwentnie wzrasta. Wystarczy przecież pokroić i wymieszać dokładnie kilka składników, by uzyskać sos jogurtowy. Starty na tarce o grubych oczkach ogórek, połączony z gęstym greckim jogurtem, posiekanym czosnkiem, koperkiem oraz odrobiną oliwy –oto sekret wybornego smaku, którym ten sos podbił wiele serc na całym świecie.

Niewielkie, za to wyjątkowo smaczne, mogą stać się hitem niejednej imprezy. Mezze to niezwykła grupa przekąsek, którymi z pewnością warto się zainteresować. Sprawdzą się one przecież na niejednej imprezie, która – dzięki nim – nabierze wyjątkowego smaku.

O nas

Polteczki, nowinki oraz garść przydatnej wiedzy. To wszystko znajdziesz na naszym portalu, do którego lektury serdecznie zapraszamy!