Krewetki z makaronem

Składniki:

  • ok. 25 dag makaronu ryżowego lub sojowego
  • papryka czerwona
  • 50 dag krewetek niegotowanych lub filet z kurczaka 0,5 kg
  • 2-3 dag suszonych grzybów mun
  • 2 marchewki
  • 1-2 cebulki szalotki
  • mała cukinia
  • 1 mała papryczka chili
  • natka kolendry
  • ok. 2 cm imbiru świeżego lub pół łyżeczki mielonego
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • olej sezamowy do smażenia

Wykonanie:

Grzyby namoczyć w wodzie ok. 15 -30 min, odsączyć i pokroić w paski. Gotować przez ok.15-20 min. Powinny pozostać jędrne. Krewetki oczyścić z pancerza. Rozciąć wzdłuż grzbietu i wyjąć czarną żyłkę. Trzeba to zrobić, gdyż jest to część układu pokarmowego krewetki, który wypełniony jest mułem z dna morza. Pozostawienie go w krewetce wpłynie na pogorszenie jej smaku. Przy pomocy ostrego, cienkiego noża nacinać grzbiet krewetki wzdłuż na głębokość 2-3 mm i wyciągać jelito. Teraz czas na wyciągnięcie naczynia krwionośnego, które umieszczone jest na spodniej stronie odwłoka. Tym razem również przy pomocy noża naciąć spodnią część odwłoka i wyciągać naczynie krwionośne. Usuwanie dolnej żyłki nie jest konieczne.

Krewetki umyć i osuszyć, następnie przełożyć do miski. Skropić je sosem sojowym i obłożyć czosnkiem. Odstawić na czas przygotowywania warzyw i makaronu.
Jeśli dodajemy mięso z kurczaka, to należy je osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski. Skropić sosem sojowym, oprószyć chili, imbirem w proszku, zmiażdżonymi ziarnami kolendry i odrobiną cynamonu lub gotową przyprawą do dań chińskich i wymieszać. Odstawić na czas przygotowywania warzyw i makaronu, a następnie usmażyć na odrobinie oleju. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Marchewki i seler obrać, pokroić w cienkie słupki, szalotki i papryczkę chili w talarki. Posypać kolendrą i natką pietruszki, wlać 3-4 łyżki wody oraz odrobinę oleju. Dusić pod przykryciem ok. 5 min. Dodać pokrojone w paski obie papryki. Dusić chwilę. Warzywa mają pozostać jędrne. Doprawić imbirem, solą, pieprzem. Dodać ugotowane grzyby. Rozgrzać łyżkę oleju, zdjąć czosnek i smażyć krewetki ok. 1,5 – 2 min. Dodać posiekany drobno czosnek, który aromatyzował krewetki i dusić jeszcze przez ok. 0,5 min.
Wymieszać warzywa z grzybami i krewetkami, następnie wymieszać ze świeżo ugotowanym makaronem. Doprawić do smaku solą, chili. Podawać na gorąco. Przed podaniem można oprószyć drobno posiekaną natką kolendry i szczypiorku.

„Extra Brodnica”