Krem z pomidorów z orzechami

Rozgrzewająca zupa z pomidorów będzie najlepsza dla naszego i domowników zdrowia, gdy przygotujemy ją z domowych zapasów. Jeśli nie mamy w spiżarni osobiście przygotowanych pomidorów, możemy użyć gotowych przecierów czy pomidorów z puszki. Jednak przed zakupem zachęcam do sprawdzenia, jaki jest skład zawartości. Nie powinno być w składzie konserwantów i innych chemicznych dodatków z serii E.

Składniki:

  • 1-2 słoiki domowych pomidorów lub kg świeżych dojrzałych pomidorów lub 1-2 puszki pomidorów całych, albo krojonych bez skórki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule szalotki
  • 2 marchwie
  • kawałek selera
  • korzeń pietruszki
  • sól, czarny pieprz
  • oliwa z suszonych pomidorów
  • odrobina cukru lub miodu
  • zioła według uznania, ja dodałam tymianek, ale może być też bazylia lub zioła prowansalskie
  • orzechy i ziarna, np. słonecznika, dyni itp.
  • kawałek chili – opcjonalnie

Wykonanie:

Obierać pomidory ze skórki. Trzeba je najpierw umyć, osuszyć, nakłuć wykałaczką i na chwilę zalać wrzątkiem. Następnie zalać zimną wodą. Zdjąć skórkę. Powinno pójść łatwo.
Cebule obrać, pokroić na kawałki i smażyć na jasno złoto na łyżeczce masła klarowanego. Przełożyć do garnka. Na patelni przesmażyć pokrojone w kostkę warzywa. Też przełożyć do garnka. Dodać pokrojone pomidory, obrany i zmiażdżony ząbek czosnku, posolić. dusić pod przykryciem przez 15-20 minut.
Następnie zmiksować zupę na gładki krem blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru i ewentualnie papryką w proszku. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, można rozcieńczyć ją wodą, bulionem lub mlekiem zwierzęcym ewentualnie roślinnym. Na suchej patelni uprażyć orzechy, jakie Państwo lubicie i ziarna, np. słonecznika, dyni itp.
Zupę podawać z łyżką dobrego, gęstego jogurtu lub śmietany. Ja wybieram śmietanę. Całość posypuję uprażonymi orzechami i ziarnami.

Moja rada: jeśli zupa będzie zbyt gęsta zawsze można rozcieńczyć ją wodą, bulionem lub mlekiem. Ja osobiście lubię zupy o konkretnym smaku i konsystencji.

„Extra Brodnica”