Karkówka z wędzonymi śliwkami

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • szklanka czerwonego wina
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżka papryki słodkiej
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • łyżka oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilkanaście wędzonych śliwek

Przygotowanie:

Mięso umyć i osuszyć. Oliwę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami: solą, pieprzem i papryką. Mieszanką dokładnie natrzeć mięso z każdej strony. Mięso zalać czerwonym winem, na wierzchu mięsa ułożyć liście laurowe oraz listki rozmarynu i zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia mięso z każdej strony obsmażyć na rozgrzanym oleju i przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, obłożyć śliwkami i zalać resztki marynaty. Przykryć pokrywką. Mięso piec w nagrzanym do 140 stopni piekarniku przez ok. 3 godziny. Mięso powinno być miękkie. Przez ostatnie 15 minut można piec na opcji „grill” ze zdjętą już pokrywką.

Moja rada: mięso możemy piec w temperaturze 180 stopni, przez ok. 1,5 godz. Ale bardziej soczyste jest pieczone w niższej temperaturze. Soczyste mięso uzyskamy również piekąc je w rękawie. Jeśli nie mamy wędzonych śliwek, możemy użyć mniej aromatycznych suszonych.

„Extra Brodnica”